Læring

Søndre Vego Gård har til enhver tid omtrent 50 brukere fra cirka 15 kommuner på Østlandet. Brukerne er typisk i alderen 5 til 35 år, og har ulike og ofte sammensatte vansker, men det kan også være funksjonsfriske brukere som av ulike grunner har behov for avlastning, eller foresatte som har et slikt behov. Noen av brukerne har bodd på Vego Gård i kortere perioder.
Vego Gård har dyktige miljøarbeidere med erfaring, evner og anlegg i tillegg til relevant utdanning. Rammen for helgenes aktiviteter blir planlagt i samspill med disse, og bestemt sammen med brukerne i forhold til interesser, vær og føre, tilgang på billetter etc.
Hver bruker er unik og deres mål og utvikling blir skrevet ned i en tilbakemeldings-rapport. Målene kan sammenfattes slik:
Kunnskapsmål
Barn og unge lærer gjennom leik og opplevelser, i samspill med andre. I landlige omgivelser er det naturlig at barna erfarer jord- og skogbruk, dyr, planter og vekster, fiske og redskaper og (gamle) norske tradisjoner, og ikke minst bærekraftig utvikling med kildesortering, Rusken og miljøvern og gjenbruk.
Vi dyrker egne grønnsaker og urter, plukker epler, solbær og rips fra egne egne trær og busker, blåbær fra skogen og sommerblomster fra enga.
Kunnsskap om tidligere tider får vi for eksempel fra Labromuseene, Laagendalsmuseet og Sølvgruvene. Kunnskapsmål går som en rød tråd gjennom de neste ferdighetene: Ferdighetsmål, Sosiale mål og Opplevelsesmål.
Ferdighetsmål
Det er svært viktig i Vego Gårds arbeide å hjelpe brukerne til å utvikle et godt selvbilde, og mye tid brukes på samtaler, positive og konstruktive tilbakemeldinger og utvikle ferdigheter. Barn og unge trenger utfordringer, og får help til å prøve. Turer i skog og mark trener balanse og motorikk. Andre ferdigheter barna kan delta på, er riding, fisking, aking, fotball, trene finmotorikk med formingsaktiviteter, smake ulik mat etc.
Norges sjakklubber har storsatsing med spill over det ganske land. På Vego spiller vi sjakk og andre spill tilpasset brukerne.
Actvities for daily living, eller hverdagslivets mestring, er en viktig del i Vego Gårds tilbud. Spørsmålet er: Hva trenger brukeren å kunne nå og i de nærmeste 2-3 år? Hvordan trene på dette? Brukerne ansvarliggjøres og bidrar i forhold til sin kapasitet og læringsmål i hele kjeden fra å ta vare på seg og sitt til å bistå en annen; selvregulering, passe på sin egen bagasje, re sin egen seng og ha personlig stell, trening i å handle inn til måltider og turer, delta i tilberedning i sunne og gode måltider med gode råvarer, dekke på- og av bord, starte en vaskemaskin etc.
Vego har en familiefilosofi i bunnen der vi som en stor familie skal bidra og hjelpe til. Den som har kapasitet skal kunne se en annens behov og hjelpe til.
Sosiale mål
Barn og unge har svært forskjellige liv. Noen av våre brukere er med i lagidrett, mens andre har et stillesittende liv uten mange atspredelser. Noen har en stressende hverdag og andre har et svært regulert og tilrettelagt liv.
Med disse ulike forutsetningene kommer brukerne til Vego for å ha en spennende, aktiv men også avslappende helg.
Brukerne trenger ulik stimuli, og aktivitetene blir planlagt med dette for øye og tilpasset best mulig i forhold til at brukerne har ulik dekning og behov. Sosiale må innebærer at brukerne er seg bevisst godt sosialt samspill, jenker seg og har respekt for hverandre.
Vi skal alle se, bekrefte og anerkjenne hverandre.
Opplevelsesmål
Det skal være en glede å se frem til sin neste helg på Søndre Vego Gård! Gårdens aktiviteter kan grovt deles inn i fritid, sport, natur og kultur.
Tilbudet på Vego Gård er er godt tilrettelagt for fritidsaktiviteter i flott natur i tilrettelagte bygninger. Det kan spilles fotball og hoppe på trampoline, gå på ski og ake og sitte på snøscooter.
Vi har ulike bygninger på gården.
I en pent restaurert bygning på gården, kalt Aktivitetsfjøset, har vi klatrevegg, musikkinstrumenter, biljard og bibliotek.
I underetasjen på Omsorgshuset, som er det tilrettelagte 4 etsjers avlastningshuset, er en SPA avdeling med boblebad hvor man kan få massasje og utøve yoga. Omsorgshuset er funksjonelt tilrettelagt med spill, bøker, filmer, formingsaktiviteter og leker.
I Bryggerhuset er det gammel brødovn der man kan steke stenbakt pizza og spise i gammelt koselig miljø.
På Gapahuken ved Vegotjern kan man overnatte, fiske, gå natursti, plukke bær og ro kano.
Innen sport tilbyr Vego utflukter til gocart-kjøring, bowling, kanopadling og rafting, rappelling i klatrepark, langrenn og slalåmski, aking på Lillehammer ake-senter, trampolinepark, svømming på ulike Badeland eller på badestrender, fjellturer på Gaustablikk.
I forbindelse med mange av disse aktivitetene er det også overnatting i hotell, leilighetshotell eller privat innkvartering. På slike turer er det mange ferdigheter som trenes på i forbindelse med å ta vare på sine ting, sjekke inn ha et godt samspill, personlig pleie, orientere seg på et hotell eller i en hytte, kle seg etter sosiale sammenhenger eller vær, og bidra til fellesskapet.
Vi bistår også brukerne til å komme seg til egne fritidsaktiviteter som sammenfaller med deres avlastningshelg ved mulighet.
Kulturelle aktiviteter er varierte og det kan nevnes musikkarrangementer, utstillinger og museer lokalt, nasjonalt eller utenlands. Vi tar turer til store og mindre byer hvor vi går på kino, Den norske opera, teater, konserter, Allsang på Grensen, tv-show, Teknisk museum, Zoologisk, Geologisk og Historisk museum, Det norske slott, Akershus festning, Krøderbanen etc.
Vi reiser ofte med tilrettelagte grupper på helgeovernattinger til f.eks Rjukan, Skien aktivitetspark, Sarpsborg aktivitetspark, Flå/Bjørneparken, Kristiansand Dyrepark, Gaustatoppen, Oslo med severdigheter, show Wallmanns dinershow, Mathallen i Oslo, Aker brygge med Ferner-museet, Gøteborg med Liseberg, flere Minicruise til Kiel og København (tivoli og akvarium), Polen (konsentrasjonsleire og rundturer), Frankrike (Paris og Eurodisney), England (fotballtur) og Skotltand (fotballtur).
Den lengste turen har vært et cruise fra Oman til India, Malaysia og Singapore.
Vego Gård har også vært på Det norske slott for å spise middag med Dronning Sonja og prinsesse Martha Louise i forbindelse med et bidra fra Martha Louises fond.
Gjennom slike aktiviteter lærer brukerne å ta vare på seg og sitt, be om det de trenger, forholde seg til andre i en bil og på en arena etc, ordne med personlige behov, passe på en billett, ha et hyggelig samspill, føle gleden ved å være i et fellesskap...
For å ta vare på alle disse fine opplevelsene tar vi bilder og lager album og snakker med brukerne om det vi har opplevet.
Vi får mange gode tilbakemeldinger om alt det de har opplevet og at de føler at Vego er som deres andre hjem der de er trygge, blir sett og hørt. Noen blir også venner utenfor Vego-sammenheng.