Leik og morro

Barn som leker

Barn og unge lærer gjennom leik og opplevelser. Nettopp leken og de gode opplevelsene er sentralt på Vego, og i bakteppet er det pedagoger som tilrettelegger og planlegger aktivitetene uke for uke. Vi ønsker at brukerne skal lykkes og mestre.

Søndre Vego gård har mottatt mange priser og utmerkelser, blant annet av Kiwanis, og vi har vært eksponert i aviser og magasiner, radio og tv. Vi er både takknemlige og ydmyke for dette. Her er et ekspempel fra frokost-tv tv2 (se innslag).

Kunnskapsmål                                                  

Med læreplanen i hodet og nærmiljøet hjertet er det naturlig at brukerne lærer litt om gård og skogbruk, dyr, planter og vekster, matlaging, fiske og redskaper, (gamle) norske tradisjoner og ikke minst; grønn omsorg i praksis: Gjenbruk og miljøvern.

På gården har vi egen grønnsakshage, og det er ulike bygninger som huser aktivitetene. Stabburet, Det gamle bryggerhuset der ovnsbakte pizzaer og annet knask blir stekt og Aktivitetetsfjøset der man kan utforske både lek, bevegelse, spill og musikk.

Vi benytter også mange andre arenaer for kunnskap, ikke minst museer og teknologi-parker som Teknisk museum og Inspiria. 

 

Vegotjern

Ferdighetsmål                                               

Barn og ungdommer trenger utfordringer, og de som ikke tør, må få hjelp til å prøve! Turer i skog og mark og ski-kjøring setter krav til balanse og motorikk. Vi har en flott snekkerbygget Gapahuk som vi overnatter under stjernene. Andre ferdigheter barna kan delta på, er f.eks riding, fisking, aking, smake på ulike typer mat og trene finmotorikk med formingsaktiviteter.

Activities for daily living: Å delta i husarbeid kan være morsomt og lærerikt: å være med i butikken for å handle til helgen, å dele grønnsaker til fredags-tacoen, å røre i grytene, å bake til bursdagsbarnet, å re sin egen seng... En fin opplevelse var det for oss da en 8-åring sto tidlig opp for å overraske oss alle med sin egen patent: lompepizza med banan! Vi har også fått tilbakemelding om en av unge brukere som har lært sine søsken å ta mer ansvar hjemme. 

 Sosiale mål                                               

Barn og unge har en veldig ulik hverdag: Mange har en travel hverdag, mens andre igjen har et stillesittende liv uten mye aktiviteter. Noen er ensomme, mens andre bor i familier som er aktive og har flere sosiale arenaer. På Vego omgås brukerne i både store og små grupper, og alle finner sine spesielle venner som de reiser til aktiviteter og leker sammen med. På turer og aktiviteter er det også mye samspill, samtaler og tilpasninger samtidig som man prosesserer tid/rom og opplevelser.

Til måltidene er vi samlet, og vi samarbeider om matlagingen under veiledning av miljøarbeidere. Under måltidet styrkes ferdigheter med å ta mat i rett mengde til seg selv, sende fat videre, takke og spørre hva andre trenger, spise selv i rett tempo og takke for maten. Etter måltidet rydder vi av sammen, slik som i en familie. vet vi at alle er unike og trenger ulik stimuli. Hos oss lærer man å jenke seg og ha respekt for hverandres begrensinger.

Opplevelsemål                                           

Søndre Vego Gård gir i tillegg til natur-opplevelser, mange spennende utflukter som er inkludert i prisen. Det er siden starten i 2003 vært utallige utflukter til lokale, nasjonale og internasjonale arenaer. 

Listen over aktiviteter er menget lang, men nevnes kan: konserter, opera, teater, tv show, dinnershow, fornøyelsesparker, zoolgiske haver, skisentre, badeland og museer. Vi har også reist over landegrensene mange ganger til Sverige og Danmark, Frankrike med Euro Disney, Polen, England , Skottland og rundtur i Asia for å nevne noe.

Til og med på middag med dronningen og prinsesse Martha Louse på Det kongelige slott med brukere har vi vært!