Verden omkring oss

Person med sekk på tur

Søndre Vego Gård ligger idyllisk til i skogs-traktene på Krekling mellom Kongsberg og Hokksund. Gården er en del av Grønn Omsorg-nettverket og tilbyr organiserte og varierte avlastnings-aktiviteter for barn, ungdom og unge voksne med funksjonelle eller psykiske utfordringer eller kombinasjon av disse. Noen har ingen spesielle utfordringer.

Vår visjon er: ALLE SKAL MED! Verdiene våre er: Opplevelser, sosialisering og mestring i trygge rammer. 

Verden omkring oss er spennende å oppdage og erfare; Den byr på så mange opplevelser, men også mye skal forstås og mestres. Før brukerne våre i det hele tatt blir eksponert for noe må det planlegging til: Leder og miljøarbeidere samarbeider om hva som kan tilbys, om det er forsvarlig for en enkelte, og hvilke tiltak man eventuelt skal ha. Vi har fokus på helse og miljø og sikkerhet i alle aspekter. 

Driften er forankret i omfattende HMS retningslinjer for alle tenkelige aktiviteter og gjøremål som alle ansatte følger: Hos oss er alle ivaretatt og sett til enhver tid i alle settinger og situasjoner. De ansatte er med på ulike kurs og viser en stor omsorg for brukerne.

 

Natur:

Vegotjern en fin sommerdag

Det er mange måter å utforske verden omkring oss - reisene kan være over en helg, eller bare en rusletur i skogen. Mange barn og unge har for liten kontakt med naturen.

Vego ligger idyllisk til og vi bruker utemiljøet sommer som vinter. Høyt oppe i lia, etter en god halvtime på bena (eller på 6-hjuling for de med funksjonelle utfordringer) har vi en snekkerbygget Gapahuk, eget stort Vegotjern med brygge og båter. (Se over for det idylliske bildet!) Her finnes også en natursti, fiskeutstyr og gode soveposer for overnatting. Det hender pret rundt at noen overnatter i Gapahuken sammen med miljøarbeidere. 

Å bli vant til vann: Med mye vann i Norge er svømming er en viktig ferdighet. Vi er ofte på badesteder enten på Vegotjern, badesteder i nærmiljøet, og badeland i norske og skandinaviske byer. For de med stive ledd og muskler har vi eget spa i Omsorgshuset med yogatrening.

Vinteraktiviteter: På gården har vi snøscooter, kjelker, liten gapahuk og zipline til vinteraktiviteter.

Ofte tar vi turen til skisentre med både rutinerte slalåmkjørere og nybegynnere. Det skal være trygt å prøve noe nytt i vår regi.

Tilbudet ved Vego er så tilpasset at vi for eksempel har latt en bruker delta på mange rallycross med sin bil - med Vego-venner som publikum og miljøarbeidere som har lagt til rette og bistått. 

Lillehammer vinterstid er flott; med supre, profesjonelle akebakker der man leier spesielle kjelker.

Utenlandsturer: Brukerne våre er i alderen 5-35 år og har ulike interesser. Vi har noen ihuga fotballfans som vi har reist med til fotballkamper i inn og utland og vi har opplevet at en sterk interesse kan overkomme sjenanse for andre mennesker og resultere i å heie frem sitt lag sammen med 100.000 andre på en stor stadion i England.

Andre setter pris på jente-handleturer til Sverige, eller ha det morro på Liseberg, Kiel eller København, Bergen eller Kristiansand eller Oslo, for å nevne noen. Alltid er brukerne innkvartert på gode hoteller eller i hotelleiligheter der de lærer selvhushold.

Vi har hatt turer til Frankrike og våre flinke miljøarbeidere har også fått rullestolbrukere opp i Eiffeltårnet i Paris. Hvis vi virkelig vil går det meste! På Frankriketurene har vi naturligvis besøkt Eurodisney.

Mange skoler har reiser med Hvite busser til konsentrasjonsleire, men ikke alle elever får bli med sine klassekamerater. Vi har flere ganger reist til Polen med brukere for at de skal få de samme opplevelsene. Vi har også hatt tett samarbeid med polske paramedics som har reist og ordnet "alt" for oss. 

Cruise. Vi har tatt mange småcruise til Kiel og København.

Den lengste turen vi har begitt oss ut på var et luksus cruise fra Oman, via Dubai, Malaysia, India til Singapore. Hele reisen var en opplevelse med bading med delfiner, så de flotteste byggverk, men også realiteten i denne delen av verden. Engelskkunnskapene blir på slike turer virkelig satt på prøve.  

Informasjon: Vego gård har ingen ekstra økonomisk støtte til slike turer som er beskrevet over. Vi ber heller ikke om betaling eller kompensasjon fra foresatte - tvert i mot kan Vego av og til tilby brukernes søsken, familie eller venner å være med på aktiviteter utenom avlastningen avhengig av hvilke tilbud Leder får fra tilbydere/arrangører.

Alle aktivitetene og turene blir bekostet over vårt budsjett. Vi søker bidrag fra ulike lag, foreninger og fond og har mottatt støtte til turer og til gjenstander som er til nytte for brukerne som spa og 6-hjuling. Andre muligheter er forhandlinger med leverandører på pris, og naturligvis brukernes egne ledsagerkort.

(Merknad: Den eneste gangen Vego har bedt foresatte om bistand til en reise var Cruiset i Asia. Vego dekket flyreise, cruise med mat, ledsagere og lønninger. Foresatte ordet pass og visum og betalte for turene fra cruisebåten til land/sightseeingene som er valgfrie)